A biztosítás kifizetetlenül hagyásának következményei, balesetbiztosítás esetén

Mint biztosítási tanácsadó, szeretném elmagyarázni, hogy mi történik, ha nem fizeted tovább a balesetbiztosításodat. Ehhez egy egyszerű példát is fogok mutatni, hogy mindenki számára érthető legyen.

A biztosítás és a szerződés alapjai

A balesetbiztosítás egy olyan szerződés, amit te és a biztosító vállalat kötöttök. Ez a szerződés egy évre szól, és általában magától megújul az év végén. Viszont mindketten 30 nappal az évforduló előtt dönthettek úgy, hogy megszüntetitek a szerződést, és ehhez nem kell indokot adni.

Maradékjog és a balesetbiztosítás

A balesetbiztosításnak nincs olyan tulajdonsága, amit "maradékjog"-nak hívnak. Ez azt jelenti, hogyha a szerződés megszűnik, akkor semmilyen további szolgáltatás nem jár neked a biztosító részéről.

A biztosítás nem fizetésének szemléltető példája

Gondoljunk arra, hogy egy biciklis balesetbiztosítást kötöttél, ami az esetleges balesetekből adódó költségeket fedezi, mint például a gyógykezelés vagy a kerékpár javítása. Ha úgy döntesz, hogy nem fizeted tovább a biztosítást, akkor a következőket kell figyelembe venned:

  1. A szerződés megszűnik, és a biztosító nem fogja fedezni a balesetből eredő költségeket.
  2. Ha a szerződés megszűnése után történik egy baleset, akkor minden költséget neked kell állnod, mivel a biztosító már nem fogja ezeket fedezni.
  3. Ezen kívül semmilyen további szolgáltatás nem jár neked a biztosító részéről, mivel a maradékjog nem érvényesül.

Összefoglaló és tanács

Összefoglalva tehát, ha nem fizeted tovább a balesetbiztosításodat, akkor a szerződés megszűnik, és a biztosító nem fogja fedezni a balesetekből eredő költségeket. Fontos, hogy mérlegeld a döntésed következményeit, és érdemes elgondolkodni, hogy vajon érdemes-e kockáztatni a biztosítás nélkül maradást, vagy jobb-e tovább fizetni a védelmet és a nyugalmat biztosító balesetbiztosítást.