Balesetbiztosítás: Mikor nem köthető meg?

A balesetbiztosítás célja, hogy a váratlan, külső behatások miatt bekövetkező, a károsult akaratától függetlenül bekövetkező, egészségkárosodást vagy halált okozó balesetek esetén anyagi segítséget nyújtson. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor sajnos nem lehet balesetbiztosítást kötni. Ebben a cikkben bemutatjuk azokat az eseteket, amikor a balesetbiztosítás nem köthető meg, és szemléltető példákkal is segítünk a jobb megértéshez.

Már ismert betegségek miatt bekövetkező balesetek

Azokat a baleseteket, amelyek egy már ismert betegség miatt következnek be, általában nem fedezi a balesetbiztosítás. Példa erre a cukorbetegség: ha valaki egy már diagnosztizált betegsége miatt elájul és elesik, ez a baleset nem minősül biztosítási eseménynek a balesetbiztosítás szempontjából.

Extrém sportolás közben bekövetkező balesetek

Az extrém sportok közben történő balesetek általában nem tartoznak a balesetbiztosítás hatálya alá. Azonban vannak speciális szerződések, amelyeket kifejezetten extrém sportolók számára alakítottak ki, és ezek a szerződések fedezik ezeket a baleseteket.

Veszélyes foglalkozásokból eredő balesetek

Egyes biztosítók meghatároznak bizonyos veszélyes foglalkozásokat, amelyekből eredő baleseteket nem fedeznek. Ilyen foglalkozások lehetnek például a kaszkadőrök, a mentő búvárok, a biztonsági őrök vagy a hivatásos katonák. Ha valaki ilyen foglalkozást űz, akkor előfordulhat, hogy nem köthet balesetbiztosítást, vagy csak speciális feltételekkel.

Versenysportolásból eredő balesetek

A versenysportolók által elszenvedett balesetek szintén nem mindig fedezettek a balesetbiztosítás alapján. Ebben az esetben is vannak speciális szerződések, amelyek lehetővé teszik a versenysportolók számára a biztosítás megkötését, de általában csak speciális feltételekkel.

Összefoglalva, a balesetbiztosítás fontos védelmet nyújt a váratlan balesetek esetén, azonban vannak olyan helyzetek, amikor nem köthető meg. Fontos, hogy mindig alaposan tájékozódjunk a szerződési feltételekről és kivételekről, mielőtt biztosítást kötünk, hogy a lehető legjobb védelmet élvezhessük.