Balesetbiztosítás: Ismerd meg a szerződéskötés feltételeit!

A balesetbiztosítások megkötésekor fontos tisztában lenni a szerződéskötés feltételeivel és az esetleges kizáró tényezőkkel. Ezek befolyásolhatják a biztosításunk megkötését és a védelmet, amit nyújt számunkra. Lássuk, milyen feltételekkel és kizáró okokkal találkozhatunk!

Betegségek, amelyek kizárhatják a balesetbiztosítást

Több olyan betegség van, amelyek miatt a biztosítók nem nyújtanak védelmet a közvetlenül bekövetkező balesetek esetén. Ilyen betegségek például:

  • I-es típusú diabétesz
  • Véralvadási zavarok (vérzékenység)
  • AIDS-fertőzés
  • Alzheimer-kór
  • Nagyfokú rövidlátás
  • Rheumatoid arthritis

Mivel a balesetek váratlanul és hirtelen következnek be, a biztosítók úgy gondolják, hogy a krónikus betegségek miatt bekövetkező sérülések esetén nem teljesül a baleset feltétele.

Szemléltető példa

Tegyük fel, hogy valakinek I-es típusú cukorbetegsége van. Ha ennek következtében elájul és az eséstől balesetet szenved, a biztosító nem fogja kifizetni neki a biztosítási összeget. Azonban, ha a baleset nem a betegség következtében következik be, akkor a biztosító nyújt védelmet.

A biztosító bizonyítási kötelezettsége

A balesetbiztosítások megkötésének nem feltétele az orvosi vizsgálat, ezért azt, hogy miért következett be maga a baleset, a biztosítónak kell bizonyítani, ha nem akarja az érte járó térítést kifizetni. A kórházi jelentések segíthetnek ebben, hiszen sok esetben beszédesek lehetnek. Amikor a káreseményt bejelentjük a biztosítónknál, be kell nyújtanunk ezeket a dokumentumokat.

Összefoglalás

A balesetbiztosítások szerződéskötési feltételei között találkozhatunk olyan betegségekkel, amelyek kizáró okként szolgálhatnak a biztosítás megkötésekor. Fontos tisztában lenni ezekkel a feltételekkel és kizáró okokkal, hogy megalapozott döntést hozhassunk a balesetbiztosításunkkal kapcsolatosan. Ha bármilyen kérdésed van, érdemes egy biztosítási tanácsadótól segítséget kérni.