A balesetbiztosítás szerződéskötésének kizáró tényezői

A balesetbiztosítás egy nagyszerű módja annak, hogy nyugodtan élhessük mindennapjainkat, hiszen tudjuk, hogy váratlan baleset esetén is biztonságban vagyunk. Azonban vannak bizonyos helyzetek, amikor a balesetbiztosítás megkötése nem lehetséges. Ezeket nevezzük kizáró tényezőknek. Most megpróbálom egyszerűen és érthetően elmagyarázni, miért vannak ilyen kizáró tényezők, és milyen példákat hozhatunk fel rájuk.

Extrém sportok és veszélyes foglalkozások

Egyik ilyen kizáró tényező lehet a veszélyes vagy extrém sportok űzése. Gondoljunk csak a sziklamászásra, ejtőernyőzésre, vadvízi evezésre vagy a bázisugrásra. Ha valaki ilyen sporttevékenységet végez, akkor érdemes olyan balesetbiztosítást keresni, amely kifejezetten extrém sportolókra van szabva. Ilyen például a Union Menta Balesetbiztosítás Extrém csomagja, amely akár 5 millió forintig is nyújt térítést, ha a biztosítottat tragédia érné sportolás közben.

Sokan nem tudják, de az extrém sportolóknak kiemelt jelentősége van az ilyen speciális balesetbiztosításoknak, mivel a társadalombiztosítás (TB) csak az életmentő és sürgősségi ellátásokat finanszírozza ilyen esetben, az egyéb sérülések ellátását már nem. Így előfordulhat, hogy egy könnyebb extrémsport-baleset esetén jelentős többletköltségek merülhetnek fel, nem beszélve a munkából történő kiesésről.

Az extrém sportolókon kívül a veszélyes foglalkozású embereket is érintheti a kizárás. Ebbe a kategóriába tartoznak például a kaszkadőrök, artisták, akrobaták, teszt- és berepülőpilóták, vadászrepülőgép pilótái és kiszolgáló személyzete, fegyveres testületek tagjai (hivatásos és szerződéses katonák, rendőrök, kommandósok, idegenlégiósok, testőrök, hírszerzők), fegyveres őrök, valamint ipari és mentő búvárok.

Versenysportolók

A balesetbiztosítás szerződéskötése a versenysportolók esetében is problémás lehet. Ők két lehetőség közül választhatnak: vagy egy olyan balesetbiztosítást kötnek, amely kifejezetten sportolók számára is engedélyezett, vagy egy általános balesetbiztosítást választanak. Azonban az utóbbi esetben a sporttevékenységből eredő sérülés esetén a biztosítók általában nem vállalják a térítést.

Összefoglalás

Összegezve, a balesetbiztosítás szerződéskötésének kizáró tényezői közé tartoznak az extrém sportok, veszélyes foglalkozások és a versenysportolók. Ha valaki ilyen tevékenységet végez vagy ilyen foglalkozást űz, akkor érdemes olyan balesetbiztosítást keresni, amely kifejezetten erre a célra készült. Így biztosak lehetünk abban, hogy váratlan baleset esetén is megfelelő védelemben és anyagi támogatásban részesülünk.